CITO-training, wanneer wel en wanneer niet?

Meisje doet Cito-training voor Cito-toets

Na de kerstvakantie gaan ze weer komen, de bekende CITO-toetsen. Toetsen die de voortgang van de kinderen meten op verschillende leergebieden. In welk geval is het raadzaam om je kind hierop voor te bereiden en in welke gevallen is dit juist niet verstandig?

 

Het is voor ouders tegenwoordig een makkie om aan oude CITO’s te komen. Zoek op de bekendste tweedehands verkoopsite en het aanbod vliegt je om de oren. Een goed begin is het halve werk, toch? Dit ligt vaak wat genuanceerder dan gedacht…

 

Wanneer er sprake is van een achterstand op een bepaald leergebied en dit ook in de cijfers van de methodetoetsen naar voren komt, is het goed je bewust te zijn van het volgende: Wanneer je in zulke gevallen intensief de CITO’s zou gaan oefenen is de kans aanwezig dat het kind inderdaad hoger zal gaan scoren dan voorheen. Ik hoor sommigen denken: ‘Is dit dan zo erg?'. Ja!, want dit kan vervelende gevolgen hebben.

 

Remedial Teaching

De niveaubepaling in de klas wordt vaak gedaan aan de hand van de CITO-scores. De kans bestaat dat het niveau hoger wordt ingeschat dan het daadwerkelijke niveau en het kind leerstof krijgt aangeboden dat niet passend is.

Het gevolg: een kind dat op zijn tenen moet lopen. Deze overvraging kan vervolgens spanning, stress en negatief gedrag tot gevolg hebben. In bovenstaand geval is het verstandiger om te denken aan Remedial Teaching. De inhoud wordt dan over een langere periode geoefend. Dit alles is maatwerk dus aangepast aan het niveau van het kind.

 

Cito-toets 

In de praktijk zien wij ook regelmatig kinderen waarbij het omgekeerde het geval is: zij scoren aanzienlijk hoger op methodetoetsen dan op CITO-toetsen. Dit kan liggen aan de vraagstelling, de werkwijze maar ook eventuele zenuwen. Vaak hebben kinderen veel moeite met de bekende verhaaltjessommen, ook wel toepassingsopgaven genoemd. Deze opgaven vragen zowel algemene kennis als reken- en taalvaardigheden. In deze gevallen kan het nuttig en tevens verantwoord zijn om een korte periode te oefenen zodat ze vaardiger worden in het beantwoorden van deze typische vragen en zich zekerder gaan voelen.

 

Bij Buro Bikkel bieden wij een 3-daagse CITO-training aan voor kinderen uit groep 6, 7 en 8. Tijdens deze training wordt er geoefend met het uitvoeren van de juiste stappen, het gestructureerd werken met kladpapier en notaties, het werken onder tijdsdruk en het onder controle houden van eventuele zenuwen. Meer informatie via: Cito-training.